Sunday, July 3, 2011

Μμμμ... καφές!!

Στο γάμο μας πήραμε διάφορα δώρα, κάποια πολύ ωραία και κάποια, εμμμ, όχι και τόσο πετυχημένα. Υπήρξε όμως ένα δώρο που άλλαξε τη ζωή μας. Καλά, ίσως υπερβάλλω λίγο, πάντως έκανε την καθημερινότητά μας λίγο διαφορετική. 

Ο Σ. έχει πολλές δεξιότητες. Το να κάνει καφέ δεν είναι μία από αυτές. Όταν για έναν ολόκληρο χειμώνα ξυπνούσε νωρίτερα από μένα και έτσι έβαζε αυτός την καφετιέρα, σταμάτησα να πίνω καφέ φίλτρου και ξεκίνησα τον νες. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο καφές που έκανε με πείραζε στο στομάχι. Φυσικά μπορούσε κανείς να καταλάβει με την πρώτη ματιά αν είχε κάνει καφέ, από τη σκόνη που ήταν σπαρμένη γύρω από την καφετιέρα, γιατί βαριόταν να πάρει ένα κουτάλι και τον έριχνε από το βάζο.
Την επομένη της Μεγάλης Μετακόμισης ο Σ. αποπειράθηκε να φτιάξει ελληνικό καφέ. Έβαλε τον καφέ και τη ζάχαρη, άναψε τη φωτιά, μόνο που ξέχασε κάτι σημαντικό. Ναι, ξέχασε το νερό. Από τότε ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΩ να κάνει καφέ. Μέχρι που ήρθε αυτό το ευλογημένο δώρο.


Μας έφεραν, λοιπόν, αυτή την καφετιέρα για εσπρέσσο.Δεν είναι κανένα σούπερ ουάου μηχάνημα, αλλά βάζεις νερό και μια ταμπλέτα και σου βγάζει καφέ. Και, ω του θαύματος, ο καλός μου πετυχαίνει πάντα το καφεδάκι του!

Πριν από μερικές μέρες εντόπισα σε ένα από τα αγαπημένα μου μπλογκ, το Nesting Place, μια συνταγή για φραπουτσίνο όπως το κάνουν τα Starbucks, η οποία κοστίζει όσο το 1/10 του αντίστοιχου καφέ στο εν λόγω κατάστημα. Η συνταγή αρχικά δημοσιεύτηκε στη σελίδα Squawkfox και τη δοκίμασα μόλις σήμερα. Η αρχική συνταγή έχει ως εξής:

Υλικά
3/4 φλ. εσπρέσσο (κρύο)
3/4 φλ. γάλα (πλήρες ή με λιγότερα λιπαρά)
3 κ.γλ. ζάχαρη (ή όπως προτιμάτε)
2 φλ. πάγο 
1 πρέζα κόμμι ξανθάνης ή 1 κ.γλ. σκόνη πηκτίνης για να γίνει ενιαίο το μείγμα

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και σερβίρουμε.

Επειδή δεν ήθελα τόσο μεγάλη ποσότητα και δεν είχα ιδέα και πού στο καλό μπορώ να βρω κόμμι ξανθάνης, εγώ χτύπησα απλώς 3/4 φλ. εσπρέσσο ζεστό με 3/4 φλ. γάλα και κάμποσο πάγο, σίγουρα όμως όχι δυο φλιτζάνια. Ζάχαρη δεν έβαλα για να εξοικονομήσω θερμίδες. Μια ακόμη παράμετρος είναι ότι δεν έχω μεγάλο μπλέντερ και έτσι χτύπησα το μείγμα στο μούλτι, το οποίο και ξεχύλισε και μάζευα καφέδες από τον πάγκο μου. Πάντως το τελικό αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο! Στην υγειά σας!

1 comment:

lifeaddict said...

Στηρίζω το Μαραθώνιο!κομμι κλπ θα βρεις σε καταστ΄ματα με μπαχαρικα νομίζω και σε μεγάλα σούπερ Μάρκετ!